A hialuronsav hatása a bőrre

Ha a bőrfeszesítés kerül szóba, óhatatlanul is felbukkan a hialuronsav fogalma, mivel ma már majdnem minden kozmetikai termék elengedhetetlen alapanyaga. Ideje, hogy kicsit jobban szemügyre vegyük, hogy milyen is a hialuronsav hatása a bőrre.

A hialuronsav egy nagy cukormolekula, vagyis poliszacharid, más néven nagy molekulájú szénhidrát. Speciális szerkezetének és óriási súlyának köszönhető, hogy a saját súlyának ötszázszorosát vagy akár ezerszeresét meghaladó mennyiségű vizet tud megkötni. Éppen ezért fontos az emberi szervezetben betöltött szerepe.

Az emberi test alapállapotban 15 gramm hialuronsavat tartalmaz. Ez felel azért, hogy a bőrünk egészséges, ránctalan, a szemünk sem beesett, hanem egészséges legyen, mivel a mennyiség több, mint 50 százaléka a bőrben található meg. Ettől függetlenül az emberi szervezetben szinte mindenhol előfordul, de a bőrön kívül igazán magas koncentrációban a szem üvegteste, az ízületek, és a sejtközötti állomány tartalmazza. Roppant érdekes, hogy a hialuronsav jelenléte már az élet kezdetekor megjelenik, mivel kiemelkedő szerepe van a köldökzsinórban való jelenléte által. Ez az anyag biztosítja azt, hogy a köldökzsinór annak ellenére is ellátja feladatát, hogy számtalanszor megtekeredik, összecsomózódik.

Története pár mondatban

Elsőként Karl Meyer és munkatársai végeztek kísérleteket a ’30-as évek végén különböző reumás betegeken. A betegek duzzadt ízületeiből egy bizonyos aktív anyagot sikerült kinyerniük, amelyet később hialuronsavnak neveztek el. Ez egy tojássárgájára hajazó viszkózus anyag, amiről a későbbiekben rájöttek, hogy minden élőlény szervezete tartalmaz. Később, a ’90-es években már bátran alkalmazták mind gyógyászati, mind különböző szépészeti céllal is, mivel rájöttek, hogy számos betegség megelőzhető a segítségével, és emellett nem okoz allergiás reakciót sem.

A hialuronsav hatása a bőrre és alkalmazási területei

A hialuronsav alkalmazása igen sokszínű. Számtalan kutatásnak hála rájöttek, hogy valóban működik, így a ráncfeltöltés egy nagyon népszerű alapanyaga lett. Általában 6 hónapig érezhető a hatása, utána felszívódik a szervezetben. Az eljárás során a hialuronsavat egy tűvel juttatják az érintett területekre, vagyis a bőr alá.

Vízmegkötő képességének hála rendkívül jól alkalmazható a bőr teljes felületén, tehát nem szükséges, hogy más módon vigyük be a bőrbe. Ellenben az fontos, hogy ha hialuronsav tartalmú krémet használunk, akkor abból bőven vigyünk fel az érintett területre, hogy megfelelő mennyiség szívódjon fel a bőrbe. Minden bőrtípusra ajánlott, nincs speciális alkalmazási területe, hiszen jótékony hatását mindig arra nézve fejti ki, amire szüksége van a bőrünknek.

Hallani olyan étrendkiegészítőkről is, amelyek hialuronsavat tartalmaznak. Ezzel kapcsolatban kutatások bizonyítják, hogy a hialuronsav az emésztés során lebomlik, így ebben a formában alkalmazva nem jut el a bőrbe, tehát felesleges erre költeni.

Ha meg akarjuk őrizni az ajkaink fiatalságát, akkor arra nagyszerű megoldást jelent a hialuronsavas ajakfeltöltés. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek kötelező dolog, de mindenképp érdemes elgondolkodni rajta a kor előrehaladtával. Fontos, hogy a feltöltést szakember végezze és véletlenül se töltse túl az ajkakat, mert azzal könnyedén elveszhet a karaktere, a száj formája. Tehát létrejöhet az a tipikus “kacsaszáj”, ami senkinek nem érdeke.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, keress minket bizalommal, mi segítünk, hogy soha
ne feledhesd: SZÉP VAGY!

By |2019-06-19T13:29:19+00:00március 13th, 2019|