Anyajegyek

Anyajegye mindenkinek van, akár már születésünkkor lehet a bőrünkön anyajegy, de életünk folyamán minél több napfény éri a bőrünket, annál több anyajegyünk lesz. Van, aki hajlamosabb az anyajegyek keletkezésére, van, aki kevésbé. Ez attól függ, mennyire világos a bőre, ugyanis a világos bőrű, világos szemű emberek hajlamosabbak rá. Könnyebben leégnek, nehezen barnulnak.

Miért javaslom az évenkénti anyajegyszűrést?

A rosszindulatú anyajegyek felismerése és eltávolítása a fő cél. Ezen kívül el kell különíteni az anyajegyeket a többi anyajegyre hasonlító bőrelváltozástól.

Miért érdemes anyajegyszűrésre járni?

  •  mert így megelőzhető a bőrrák kialakulása

  • az újonnan keletkezett anyajegyeket figyelemmel kísérhetjük

  • ha megsérült az anyajegyed

  • ha lassan növekszik, piros, vagy vérzik, fájdalmas, vagy viszket az anyajegyed

  • ha rossz helyen van

Hogyan történik az anyajegyszűrés?

  • Anyajegy szűrés során egy speciális műszerrel, megvizsgáljuk az összes anyajegyet.

  • Anyajegyszűrésnél fontos, hogy a bőr ne legyen száraz, de a vizsgálat napján nem tanácsos testápolót használni, mert ragad tőle a műszer.

  • Nem minden elváltozás anyajegy, ami barna színű. Megkülönböztetünk napfény okozta jóindulatú szemölcsöket, idős kori szemölcsöket, szeplőket, lógó szemölcsöket, vírusos szemölcsöket.

  • Az anyajegyszűrés teljes bőrfelületre kiterjed, nem mindig a gyanúsnak gondolt anyajegyek problémásak.

Miért lehetnek veszélyesek az anyajegyek?

A rosszindulatú anyajegyek már korai stádiumban felismerhetőek, ha ilyen korai stádiumban eltávolítjuk őket, akkor a terjedésük, áttétképződés megelőzhető. Azonban nagyon gyorsan tudnak nőni, és áttétet is adhatnak, leggyakrabban a nyirokcsomókba, de akár az agyba, tüdőbe, májba, a bőr egy távoli részébe is. Ezekben az esetekben már a kezelés összetett, szükség lehet kemoterápiára, egyéb kezelésekre.

Mire figyeljünk az anyajegyeknél?

ABCDE-szabály:

Asymmetry-asszimmetria: a normál anyajegyek kerekek, szimmetrikusak

Border-határ: szabálytalan, elmosott szélű anyajegyek gyanúsak

Color-szín: egyenetlen színeloszlás, vagy többféle szín keveréke mindig felveti a rosszindulatúság lehetőségét: barna, fekete, rózsaszín, kék, szürkéskék, vörös, fehér

Diameter-átmérő: ha egy anyajegy 6 mm-nél nagyobb, rendszeresen ellenőrízni kell, de az, hogy kisebb a mérete, nem zárja ki a melanoma lehetőségét

Evolution-változás: minden új változás, illetve minden újonnan megjelent, gyorsan növekvő anyajegy gyanús