• A gyerekemnek néhány hónapos kora óta száraz a bőre, a hajlatokban piros, viszkető foltjai vannak-mi lehet ennek az oka?
 • Mi az oka az atópiás dermatitis (AD) kialakulásának?
 • Milyen típusai vannak az atópiás dermatitisnek (AD)?
 • Fertőző-e az atópiás dermatitis?
 • Hogyan diagnosztizáljuk az Atópiás dermatitist?
 • Hogyan kezeljük az Atópiás dermatitist?
 • Minden esetben ételallergiára kell gondolni egy atópiás dermatitises betegnél?
 • Mi a legfontosabb része az Atópiás dermatitis kezelésének?

A atópiás dermatitis (atópiás ekzemánal is hívják) nagyon gyakori bőrbetegség, mely általában néhány hónapos korban kezdődik, és egész életen át tarthat.

Mi az oka az atópiás dermatitis kialakulásának?

Egy konkrét okot nem tudunk azonosítani, örökletes és külső környezeti okok egyaránt befolyásolják az AD kialakulását:

 • öröklött hajlam, melyet a gyerek valamelyik szülőtől örököl. Az is jellemző, hogy mindkét szülő szenved(ett) atópiás betegségben, ebben az esetben súlyosabbak is lehetnek a tünetek. Az atópiás, vagyis alergiás eredetű betegségek csoportjába tartozik még az asthma és a szénanátha. Ha a gyerek asthmás, sokkal gyakrabban alakul ki nála atópiás dermatitis
 • károsodik a bőr védelmi funkciója, az ún. filagrin fehérjék veleszületett hibája miatt nem alakul ki megfelelő védő réteg, ún. zsírsavköpeny a bőr felszínén. Így a bőr nagyobb mennyiségű vizet veszít, és kiszárad.
 • a bőr felszínén lévő baktériumok, egyéb kórokozók szaporodása miatt fertőzések könnyebben kialakulhatnak, mivel a száraz bőrfelszín berepedezik
 • a bőr felszínére kerülő allergiás reakciót kiváltó anyagok, pl. pollenek könnyebben bejuthatnak a bőrbe
 • az immunrendszer működése megváltozik, az immunreakciók erősítik önmagukat, ahelyett, hogy fokozatosan lecsengenének

 

Milyen típusai vannak az atópiás dermatitisnek?

 1. Extrinsic –vagyis a külső környezeti hatások által létrejött ekzéma: valamilyen allergén provokálja az AD kialakulását, elsősorban gyerekekre jellemző, étel-, vagy pollen allergiát kell a háttérben keresnünk,az AD társulhat emésztési rendellenességekkel, szénanáthával
 2. Intrinsic-vagyis belső tényezők: allergént nem tudunk azonosítani, csak bőrtünetek vannak

 

Mik a tünetei az atópiás dermatitisnek?

-Csecsemőknél nagyon gyakori, hogy az orcákon, nyakon viszkető, piros, hámló, vagy időnként hólyagos kiütések jelennek meg. A törzsön, végtagokon kerek, piros, hámló, viszkető foltok lehetnek.

-Kisgyerekeknél elsősorban a teljes bőrfelületre kiterjedő bőrszárazság jellemző, aztán főleg télen, amikor száraz a levegő a betegség fellángol, és kialakulnak a hajlatokban a jellegzetes piros, nagyon viszkető, száraz, finoman hámló foltok. A hajlatokon kívül a szemhéjakon, nyakon, kezeken is lehetnek hasonló tünetek. A felkaron, arcon finom hámlás jelenhet meg, és az ujjak vége kiszárad, berepedezik.

-Tiniknél és felnőtteknél a hajlatokban, szemhéjon, jelenhetnek meg tünetek, de leggyakrabban a kisgyerekkori AD után visszamaradt kéz ekzema jellemző.

 

Fertőző-e az atópiás dermatitis?

Nem fertőző, de mivel a bőr száraz, kisebb, nagyobb berepedések vannak rajta, felülfertőződhet. Leggyakrabban ún. Staphylococcus fertőzés alakul ki, ritkábban gomba, vagy vírus okozza a fertőzést. A felülfertőzött bőrű beteg már tovább fertőzhet másokat. A felülfertőzés mindig súlyosbítja az AD-t. Nehezebben gyógyul a beteg.

 

Hogyan diagnosztizáljuk az Atópiás dermatitist?

Major tünetek:

-viszketés: általában éjjel, álmukban is vakaróznak a betegek, emiatt rosszul alszanak, ami akár súlyosbíthatja a betegséget

-jellegzetes piros foltok a hajlatokban

-hosszan tartó, időről időre fellángoló tünetek, főleg a téli időszakban, amikor elkezdődik a fűtési szezon, a lakás levegője száraz, meleg

-a családban, szülők, nagyszülők, volt már atópiás dermatitises beteg

Minor tünetek:

-csecsemőkorban kezdődő tünetek

-száraz bőr

-emelkedett össz IgE-szint: ellenanyag a vérben, mely az AD súlyosságát jelzi, de csak az exogén AD-ben!

-kéz, láb ekzema

-a szájzug kirepedése

-fülcimpa kirepedése

-szemhéjak ekzemája

-a szem alatt szürke színű a bőr

-felkarokon fehér, finoman hámló foltok

-az izzadás fokozza a bőr viszketését

-felülfertőzésre való hajlam

-emlőbimbó ekzema

-pozitív allergia teszt

 

Hogyan kezeljük az Atópiás dermatitist?

Mindenekelőtt a legfontosabb a megelőzés:

Gyakran elmondom az AD-ben szenvedő gyerek szüleinek, mennyire nem tesz jót a baba bőrének, ha a lakásban túl meleg van. Hitetlenkedve néznek rám, és mondják, hogy nem akarják, hogy megfázzon a baba. A gyerekeket felöltöztetik több réteg ruhába, van, aki még sapkát is húz a baba fejére otthon a lakásban. Ahogy a tünetek közt is írtam az AD betegek, ha izzadnak, sokkal jobban viszket a bőrük, és a meleg, száraz levegő pedig szárítja a bőrüket. Tehát az a jó az AD babáknak, ha nappal 21-22 fok van a lakásban, éjszaka pedig 19-20 fok. Nem kell őket túlöltöztetni, azt szoktam javasolni, ne a kezét fogják a gyereknek, ha el akarják dönteni, hogy fázik, vagy melege van, hanem a hátát tapintsák meg.

 

Irritáló tényezők az atópiás bőr számára:

-gyapjú, vagy szintetikus szálas ruhák, jobb a pamut

-szárító hatású szappanok, fürdetők

-illatosított kozmetikumok, dezodorok, fürdetők

-klór, ásványi olajok

-por és homok

-poratkák

-cigaretta füst

-allergének: állatszőr, pollenek

 

Minden esetben ételallergiára kell gondolni egy atópiás dermatitises betegnél?

A válaszom: nem vizsgáljuk rutinszerűen az ételallergiát, csak ha erre van gyanú, a szülő megfigyelése alapján, vagy ha a megfelelő kezelés ellenére sem gyógyul a beteg bőre.

 

Mi a legfontosabb része az Atópiás dermatitis kezelésének?

Legyen egy alap terápia, melyet egy megfelelően jó minőségű, nem illatosított, nem irritatív fürdető és testápoló készítmény jelent. Én leggyakrabban kifejezetten csecsemők számára készült készítményeket szoktam javasolni, melyek illatanyag-, színezék-, parabénmentesek.

Ha az atópiás dermatitis fellángol, mindenképpen szükség van bőrgyógyász segítségére.

Gyulladáscsökkentő készítmények:

-szteroidok: kiterjedt bőrtünetek esetén mindenképpen alkalmaznunk kell helyi szteroid készítményeket, megfelelő formában és kellő ideig, cél, hogy a szteroid készítményeket minél rövidebb ideig alkalmazzuk

-kalcineurin-inhibitorok: nem szteroidok, a tünetek fellángolását előzzük meg velük, enyhe tüneteket kezelünk

Felülfertőződés esetén alkalmazott készítmények:

-antibiotikum tartalmú kenőcsök

-gomba ellenes készítmények

Csak súlyos esetben alkalmazunk szisztémás kezelést.