Bőrgyógyász által történő szemölcs eltávolítás

Mielőtt otthoni módszerekkel nekiesnénk a szemölcsök eltávolításának bőrgyógyász javaslata nélkül, minden esetben meg kell győződni arról, hogy milyen szemölcsről is van szó! Hiszen maga az eltávolítási eljárás is minden esetben más, függően a szemölcs típusától, így mindenképpen érdemes bőrgyógyász szakorvossal konzultálni. Egy elrontott kezelés után bármikor újra megjelenhet ez a kellemetlen bőrbetegség.

A szemölcsök leggyakrabban a tavaszi időszakban jelentkezhetnek, mivel télen gyengül az immunrendszer, így a szervezet védekezőképessége sem az igazi. Ilyenkor a bejutó vírus, mivel nem észlel nagyfokú ellenállást, beindítja a szemölcsképződést. Ezekről a kitüremkedésekről általában elmondható, hogy nem veszélyesek, így akár évekig is megvannak kezelés vagy eltávolítás nélkül, mégis, ha zavarnak a mindennapi életben, akkor mindenképp át kell gondolni, hogy eltávolíttassuk-e.

Bőrgyógyász általi szemölcs eltávolítás

A szemölcsöknek több fajtája van, amik közül a legtöbbnek az eltávolításához érdemes bőrgyógyász segítségét igénybe venni. Ez főleg akkor fontos, ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy milyen jellegű szemölccsel is van dolgunk.

A vírusos változatok esetén fontos a mielőbbi szakszerű kezelés, mivel könnyen terjedhet egyik testrészről a másikra, vagy akár egy másik emberre is. Hogy ezt megelőzzük, érdemes mielőbb elkezdeni a szemölcs kezelését, azaz rögtön a kialakulásától kezdve. Arról nem is beszélve, hogy ha rossz helyen nő, akár fájdalmat is okozhat, ilyenek a talpon megjelenő szemölcsök, illetve az arcon sem túl esztétikus látvány a különböző szemölcsök megjelenése.

Ha nem szeretnénk otthon elkezdeni a kezelést, akkor a leghatékonyabb ötlet, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt, aki először is:

 • meghatározza, hogy milyen szemölccsel van dolgunk,

 • segít az elindulásban és 

 • tanácsot ad, hogy milyen módszert alkalmazzunk a továbbiakban. 

Amennyiben arra van szükség, a bőrgyógyász által végzett, professzionális szemölcs eltávolítás többféle módon is megtörténhet:

 • ez történhet fagyasztással, 

 • a legtöbb eseten sebészeti úton történő eltávolítással, 

 • elektromos- vagy lézerkéssel, ún. elektrokauterrel való roncsolással, és 

 • különböző, gyógyszertári szemölcsirtó szerek alkalmazásával is.

Kizárólag az orvos dönthet a megfelelő módszerről az eltávolítás tekintetében, ami mindenképp az egyedi probléma feltérképezése után következik.

Hogyan előzzük meg?

A szemölcsök kialakulását megelőzhetjük, ha betartunk néhány fontos higiéniához kötődő ajánlást.

 • Ha már kialakult egy szemölcs, akkor lehetőleg ne piszkáljuk, kapargassuk vagy éppen csipkedjük.

 • Mindenképp a saját törölközőnket használjuk fürdés után, és töröljük szárazra a bőrünket, különös tekintettel a hajlatokra, lábujjközökre. 

 • Használjunk pamut zokni és jó szellőzést biztosító cipőt.

 • Használjunk saját papucsot az uszodában, strandon és az idegen helyen történő zuhanyzás esetén is. 

 • Fontos a cipő rendszeres fertőtlenítése, szellőztetése

 • Uszoda, strand látogatása után mindig alaposan fürödjünk le és ápoljuk a bőrünket hidratáló krémmel.

Amennyiben kérdés merült fel önben, vagy még több információra lenne szüksége, keressen minket telefonon vagy e-mailen.