Hogyan kezeld jól az ekzémás gyerekedet otthon?

Kiknél alakulhat ki ekzéma?

Ekzémája bárkinek lehet, de akik örökölték a szüleiktől, felmenőiktől az erre való hajlamot, azoknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrgyulladás akár már néhány hónapos korban.

A másik oka a mérsékelt övi éghajlat, a tél sok kisgyerekes családnak nehéz, mert ilyenkor jelentkeznek leggyakrabban a betegség tünetei: a bőr kiszárad, hámlik, berepedezik, nagyon viszket, kipirosodik, főleg a hajlatokban. A gyerek a viszketés miatt nyugtalan, nem tud éjszaka jól pihenni. Ilyenkor jelentkezik a legtöbb ekzémás, kicsi gyerekek a debreceni gyermek bőrgyógyászati magánrendelésemen.

Miért a tél az ekzéma fő szezonja?

A mi mérsékeltövi négy évszakos klímánkon ilyenkor télen a kinti hőmérséklet alacsony, bent a lakásban pedig a fűtés miatt jóval magasabb. Ráadásul a benti levegő száraz, a bőrünk nem párologtat annyi verejtéket, mint a többi évszakban, ezért kiszárad. A száraz bőr pedig viszket, és begyullad.

Okozhatja-e más tényező is az ekzémát?

Igen, sajnos felső légúti, vagy egyéb vírusfertőzések, vagy az immunrendszer állapotának megváltozása alkalmával is aktiválódhat ez a bőrbetegség. A gyermekkori atópiás ekzéma kialakulása gyakoribb asztmás, szénanáthás, ételallergiás betegeknél, vagy akinek szülei szenvednek ezekben a betegségekben.

Mit tehetünk otthon az ekzéma ellen?

Az én tanácsom bőrgyógyászként, hogy ne legyen túl meleg otthon, főleg éjszaka, inkább jól takarjuk be a kicsit, mert ha nagyon meleg van, még jobban szárad a gyerek bőre, gyakoribb a viszketés. Ne feledjük, hogy a kisbabák bőre más, mint a felnőtteké, vékonyabb, és a testfelületük a testtömegükhöz képest nagy, tehát nagyobb felületen párologtatnak. Minden esetben használjunk szappanmentes fürdetőt, ha csak pár hónapos még a baba, akkor télen ne fürdessük meg minden nap, csak a hajlatait, pelenka alatti területet mossuk meg. Ha már nagyobb, bölcsis, ovis a gyerek, akkor rövid zuhanyzás, és fürdés után a bőrön maradt nedvességet egy jó testápolóval masszírozzuk bele a gyerek bőrébe. Ha már jártunk bőrgyógyászati rendelésen, és kaptunk kevert, vagy más szteroidos krémet, akkor ezt a hatóanyag tartalmú krémet kenjük fel fürdés után először a bőr gyulladt területeire, majd ha ezt beitta a bőr, akkor lehet kenni a testápolót az egész bőrfelületre. Ezeket a tanácsokat felnőttek is megfogadhatják, hiszen nem csak gyerekeket érint a probléma.

Milyen a jó fürdető és testápoló?

A jó fürdető szappanmentes, nem szárítja a bőrt. Megfelelnek az olajos fürdetők, viszont ezektől csúszik a kád és a bőr, erre figyelni kell. Még mindig gyakran alkalmazzuk a gyógyszertári mosakodó krémet, melynek nagy előnye, hogy szárazon rá lehet kenni a bőrre, így védi a bőrt a víz szárítóhatásától. A jó testápoló illata minimális, érezhetően inkább félzsíros. Ekzémás bőrűeknek nem javaslom a csak vizes bázisú hidratálókat, mert nagyon hamar beissza ugyan a bőr, de el is múlik a hatásuk, és egy idő után olyan, mintha semmit nem kentünk volna fel.

Mikor keressünk fel bőrgyógyászt?

Minden esetben javaslom, hogy keressenek fel, ha a megfelelő fürdető-testápoló kombináció használata már nem hoz eredményt, és a gyerek bőre folyamatosan viszket, nagyon begyullad. Ilyenkor az otthoni kezelés már nem segít, illetve a kapcsolódó betegségek, pl. ételallergia gyanúja miatt kivizsgálás válik szükségessé.

By |2019-06-19T13:29:27+00:00január 11th, 2019|