A pattanások jellemzően kamaszkorban jelennek meg, a hormonális változások miatt. Kamaszkor után is kialakulhatnak, de inkább csak hölgyeknél.

A pattanás a faggyúmirigyek betegsége. A pattanások 3-5 mm-es gyulladt, vörös csomók, melyekből genny ürülhet. A pattanásokon kívül megjelenhetnek miteszerek, melyeknek vagy fekete, vagy fehér a teteje.

Mi lehet az oka a pattanások kialakulásának?

Külső és belső tényezők egyaránt. Hormonális okok, a faggyú mennyisége nő a faggyúmirigyekben, a faggyúmirigyekben gyulladás alakul ki, baktériumok jelennek meg, a faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik. A bőr fénylik, zsíros tapintású.

Milyen típusai vannak a pattanásos betegségnek?

enyhe: általában nincs, vagy csak minimális a gyulladás, jellemzően miteszerek vannak

középsúlyos: vörös, gyulladt pattanások, miteszerek, egy-egy gennyes pattanás

súlyos: nagy, vörös, gyulladt csomók, melyek nem fakadnak ki, nem érnek meg, heggel gyógyulnak, fájdalmasak

Így kezeld otthona pattanásaidat:

1. Arctisztítás
Minden nap reggel és este le kell mosni az arcbőrt, a szappanmentes habzó lemosók, vagy habok a legkíméletesebbek, és megfelelően tisztítják a bőrt.

2. Hatóanyag tartalmú krémek
A patikában recept nélkül kapható szerek közül a benzoil-peroxid hatóanyagot tartalmazóakat javaslom, bár kissé száríthatják a bőrt, de nagyon sokat segíthetnek a gyulladt, gennyes pattanások mihamarabbi eltűntetésében. Az is jó megoldás, hogy nem kenjük az egész arcunkra, csak a pattanásokra. Az én személyes kedvenc hatóanyagom pattanások ellen a retinol, illetve ennek származékai, ezek egy részét recept nélkül is be lehet szerezni. Én csak ősztől tavaszig javaslom a használatát, mert fényérzékenységet okoz, és pigment foltos lehet tőle a bőr. A pattanásokkal csodát tesz.

3. Hidratáló krémek
Ha vegyes bőrtípusba tartozol, mindenképp használj hidratáló krémet, mégpedig olyat, ami nem okoz újabb pattanásokat.

4. Alapozó
Ha alapozót használsz, akkor figyelj rá, hogy a csomagoláson legyen feltűntetve: non comedogenic, mert nagyon sok alapozótól sajnos újabb pattanásaid lesznek, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek pattanáskeltők.

Ha pedig egyre több pattanásod van, mélyek, fájdalmasak, ne habozz, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, mert a pattanásokból könnyen lehetnek még nagyobb, gennyes pattanások, azokból pedig hegek.

Foglalj időpontot online!

vagy

Jelentkezz be telefonon: 06302193703