Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni a pattanások miatt?

A pattanások leggyakrabban 90 %-ban serdülőkorban alakulnak ki, de 10 %-ban a felnőttek is érintettek.

Okai lehetnek:

  • a faggyúmirigyek gyulladása: a nagy mennyiségű faggyú áttöri a mirigyek falát, gyulladást okoz a környezetében
  • férfi nemi hormonok hatása
  • baktériumok szaporodása a faggyúmirigyekben
  • a faggyúmirigyek kivezető nyílásának elzáródása
  • a betegségre való öröklött hajlam
  • környezeti hatások, pl. aromás vegyületek a légtérben, zsírok, olajok, nem megfelelő kozmetikumok használata, táplálkozás

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni?

Erre a legegyszerűbb válasz, ha nem szeretnéd, hogy pattanások legyenek a bőrödön.

Ha felnőtt korban alakul jelennek meg a pattanások, és korábban nem voltak.

Mikor és hogyan kell kezelni a pattanásos bőrt?

Legfontosabb tanácsom: minden nap otthon, rutinszerűen a megfelelő kenőcsökkel, készítményekkel-ez az alapja a pattanásos bőr kezelésének.

  1. Enyhe akne

Ha ilyen a bőröd, akkor otthon minden nap használnod kell arclemosót, peelinget hetente egyszer, gyulladáscsökkentő krémet, és havonta keress fel egy arctisztításban jártas kozmetikust, aki kitisztítja a miteszereidet.

 

 

 

  1. Középsúlyos akne

Ha ilyen a bőröd, indokolt felkeresni a bőrgyógyászt, mert a középsúlyos akne könnyen súlyosbodhat. Otthon minden nap használj arclemosót, peelinget hetente 3 alkalommal, gyulladáscsökkentő krémet, és a bőrgyógyász által javasolt receptre kapható készítményeket. Kozmetikai kezelés is szükséges lehet, de ebben mindenképpen kérd ki a bőrgyógyász tanácsát.

 

 

 

  1. Súlyos akne

Ha ilyen a bőröd azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, mert hegek fognak kialakulni a pattanások helyén, és ennek a nyomai egész életedben megmaradnak. A hegeket sokkal nehezebb kezelni, mint a pattanásokat. Az otthoni bőrápolás, és a kozmetikai arctisztítás csakis a bőrgyógyász által javasolt hatóanyagokkal történjen.

 

 

 

 

 

 

Még egy nagyon fontos dolog!

Főleg lányoknak hasznos tanácsom: ha alapozót használsz, mindig keresd a dobozon a „non comedogenic” feliratot, ez azt jelenti, hogy az alapozóban lévő anyagok nem tömítik el a pórusaidat, így nem keletkeznek tőle újabb pattanások.