Ti szoktatok otthon, házilag, valamilyen zöldségből, gyümölcsből, más, élelmiszerboltban beszerezhető alapanyagokból kozmetikumot gyártani?

Miközben a kozmetikai cégek, mint például a Hélia-D Kft. rengeteget invesztálnak a szuper hatékony alapanyagokból álló kozmetikumok összeállításába, vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy az otthon összeturmixolt alma és johurt a legütősebb csodaszer a bőrnek.

Mire figyelj, ha otthon saját gyártmányú kencéket készítesz?

Van néhány alapszabály, amit be kell tartani:

  1. Legfontosabb a tisztaság. A bőrünkön a hámréteg és a zsírsavköpeny véd a fertőzések ellen. Ha a hámréteg megsérül, könnyen fertőzések alakulhatnak ki.
  2. Tedd fel magadnak a kérdést, vajon lehet-e a lereszelt-darált-turmixolt zöldségekben, gyümölcsökben kemikália? Például növényvédőszer, rovarirtószer. Ezeket szívesen használnád krémekben?
  3. Mi a helyzet a tartósítószerekkel? Otthoni kencékbe nyilván ilyeneket nem teszünk, de az alapanyag, amit felhasználsz az is mentes tőle?
  4. Ha házilag készíted arckrémedet, azonnal használd fel, soha ne tedd el, még egy napra sem, mert egyrészt a vitamin tartalma azonnal elkezd csökkenni, másrészt a baktériumok fékezhetetlenül elkezdenek szaporodni benne.

 

De miért is lett épp most aktuális nálam ez a téma?

Mert az életből veszem a példákat, érdekes eseteket, amelyekből én is nagyon sokat tanulok, és azt szeretném, ha ti is felfigyelnétek ezekre a tanulságos esetekre.

Hadd mutassak be egy nemrég megtörtént esetemet:

Füzesi Boglárka nevű bájos, kedves tini lány, érkezett a rendelésemre, édesanyjával, és a szép vonásait elcsúfító, ujjbegynyi, szürkés-sárga, varas foltokkal, melyek az arca bal oldalát annyira ellepték, hogy alig maradt ép bőrfelület. A fiatal lány annyira szégyellte a kiütéseit, hogy hosszú haját mindkét oldalon az arcába fésülte, és lehajtott fejjel járt.

Kiderült, hogy Bogi csak a pattanásait szerette volna eltüntetni, ezért elmondása szerint a kozmetikusa (!) tanácsára almát kevert össze joghurttal, és ezt kente az arcára, hogy lehámlassza. Igen ám, csakhogy a pattanásokban ugyebár rengeteg a baktérium, a lány bőre elkezdett hámlani, a baktériumok pedig elkezdtek szaporodni a sérült hámréteg alatt.

A diagnózis: ótvar.

Sokan azt hiszik, hogy ez egy múlt században létezett bőrbetegség, mely már nem létezik, maximum a nagyon elmaradott helyeken. Az a rossz hírem, hogy ótvaros bárki lehet, aki elkapar a bőrén egy pattanást, vagy alaposan megvakargat egy szúnyogcsípést. A betegséget baktériumfertőzés okozza, és ez a baktérium egyébként része a bőr normál flórájának, tehát mindenkin ott van. Betegséget akkor okozhat, ha a bőr megsérül, ún. mikrosérülések alakulnak ki rajta. Ezek a mikrosérülések a baktériumok számára egyenlők a tárt kapukkal, és a bacik így nem is tesznek mást, mint besétálnak rajtuk, és elkezdenek eszeveszetten szaporodni, mert a hámréteg alatt kiváló körülmények vannak számukra. Az ótvar ragályos, kisgyerekekre veszélyes.

 

De van jó hírem is: ez a betegség kiválóan kezelhető. Remek antibiotikum tartalmú kenőcsök vannak forgalomban, én súlyos esetben tablettában is szoktam adni antibiotikumot. A gyógyulás napok kérdése.

Előfordulhat, hogy a korábbi kiütések helyén halvány, piros-lila foltok maradnak egy ideig, de aztán ezek is elmúlnak.

A legfontosabb tanulsága ennek az esetnek: ha otthon kozmetikumot készítesz, ne felejtsd el a higiéniai szabályokat betartani.

 

Boglárka néhány nap alatt meggyógyult, a történet happy enddel zárult…. vagy mégsem?

És mi lesz a pattanásokkal?

Ez egy újabb blog bejegyzésem témája lesz, ígérem, hamarosan írok erről is, kövessétek a Varga Esztétika Szépségmánia blogját, és a Facebook oldalunkat.