Tévhitek a csalánkiütéssel kapcsolatban!

   Melyek lehetnek a csalánkiütés kiváltó okai?

   Hogyan kezeljük a csalánkiütést?

   Hasznos tanácsok otthonra csalánkiütéses betegeknek

 

Történetek a csalánkiütésről:

 

Évekkel korábban történt, hogy egy 25 év körüli, elegáns, jó megjelenésű, jó eszű fiatalember járt rendelőmben visszatérő csalánkiütéses panaszokkal. Hosszas kivizsgálás, számos allergia teszt után a lehetséges kiváltó okok közül már majdnem mindet kizártam, az elvégzett allergia tesztek mind negatívak lettek, a fiatalember tünetei mégis újra és újra visszatértek, a gyógyszeres kezelés mellett is. Tudtam, hogy a betegek ennyi szenvedés után, hiszen a csalánkiütés kínzó viszketéssel jár, nem tudnak miatta aludni, normális éltet élni, a végletekig elfárad, belefásul a szűnni nem akaró viszketés okozta gyötrelmekbe. Már az első vizsgálat során, mikor a kiváltó okokat kerestük, felmerült bennem, hogy valószínűleg lelki problémák okozhatják a fiatalember panaszait. Végül megegyeztünk hogy ha az utolsó teszt is negatív, felkeres egy általam ajánlott pszichológust. Az utolsó teszt is negatív lett, ahogyan vártam, így a fiatalember elment a pszichológushoz.

Hogy mi okozta a csalánkiütéseit?

Ahogyan gondoltam, lelki oka volt, mégpedig egy évek óta húzódó szerelmi háromszög kapcsolat, melyben a fiatalember, bármennyire is szerette a hölgyet egyre rosszabbul érezte magát, de nem volt meg az elhatározás benne, hogy lépjen.

Mikor jelentkeztek a csalánkiütései?

Miden alkalommal, ahogyan kézen fogva sétált a szerelmével, azt követő 1-2 órában ellepték testét a viszkető csalánkiütések. Az ő esetében a pszichoterápia jelentette a megoldást.

5 éves kisfiúnak rendszeresen nyaranta mindkét lábszárán hólyagos csalánkiütések jelentek meg. Az okot nem tudtuk kideríteni, először ételallergiára gondoltunk, de a tesztek negatív eredményt hoztak. A szülők derítették ki, hogy a tünetek mindig akkor jelentkeznek, amikor a nagymama, akivel a gyereknek nagyon szoros érzelmi kapcsolata volt, elutazott egész nyárra, és csak ősszel látták újra egymást. A kisfiú azóta felnőtt, a szülők segítettek neki a nagymama hiánya okozta érzelmi válság feldolgozásában. A kisfiú meggyógyult.

Azóta több hasonló esetem is volt, amikor egyértelműen kellett volna lelki segítség a betegnek, hogy a csalánkiütésből meggyógyuljon. Gyerekeknél is jellemző, főleg a hosszan tartó, visszatérő tüneteknél, hogy lelki háttere van a betegségnek.

A csalánkiütés összetett fogalom, a tünetek alapján általában nem lehet a kiváltó okot azonosítani.

Tévhitek a csalánkiütéssel kapcsolatban:

  1. A csalánkiütést, vagy urticariát általában valamilyen allergén váltja ki. Az urticaria egy összefoglaló név, mely minden olyan bőrtünetre vonatkozik, mely a jellegzetes, csaláncsípés-szerű tünetekkel jár.  Azonban ez a leíró diagnózis nem mond számunkra semmit arról, hogy mi váltotta ki a csalánkiütést.
  2. Csak a jellegzetes, viszkető, valóban csaláncsípésre hasonlító tünetekkel jelentkező kiütéseket nevezzük urticariának. Bőrgyógyászati szempontból a csalánkiütés egy tág fogalom, többféle megjelenési formája van, lehet apró, tűszúrásnyi piros kiütéstől a nagy, gyakran tenyérnyi piros foltokig. A közös jellemzőjük, hogy nagyon kellemetlen, sokszor az alvásban is zavaró, égő, viszkető érzést okoznak.
  3. A csalánkiütés nem súlyos betegség, általában rövid időn belül elmúlik. A csalánkiütés valóban lehet rövid ideig tartó, de van, hogy akár évekig is visszatérően megjelenik a bőrön. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az allergiás reakció során gégeödéma alakulhat ki, ami fulladáshoz vezethet. Mindig komolyan kell venni a tüneteket, és orvoshoz fordulni.

Melyek lehetnek a csalánkiütés kiváltó okai?

  1. Allergiás reakció

Ilyen esetekben látjuk leggyakrabban a klasszikus urticariás tüneteket, a jellegzetes piros, viszkető, kissé kiemelkedő göbcséket.

-ételallergének

-pollenek

-rovarcsípés

-gyógyszerek

Ha visszatérő, hónapokig, vagy évekig újra megjelenő tüneteket látunk, az krónikus urticariára utal. Ilyen esetekben nagyon pontosan kell tudnunk az előzményeket, hogy milyen körülmények között jelentkeztek először a kiütések, milyen időközönként térnek vissza, tehát itt nehezebb feladat, hogy beazonosítsuk a kiváltó okot. Vannak esetek, hogy nem is sikerül.

  1. Autoimmun urticaria

Jellegzetesen nagy, akár több tenyérnyi erőteljesen viszkető, piros kiütések vannak a bőrön. Ebben az esetben is nagyon nehéz azonosítani a kiváltó okot, teljes kivizsgálást, teszteket kell végezni. Belgyógyászati, hormonális eredetű betegségeket is keresni kell a háttérben.

  1. Pseudoallergiás urticaria

Nem valódi allergiás reakció áll a tünetek hátterében, melyek súlyosak is lehetnek, akár száj-, arcdagadással, gégeödémával is járhatnak.

Okai lehetnek:

-ételfestékek

-gyógyszeradalék anyagok

-tartósítószerek

-ízfokozók

-gyógyszerek

-kontrasztanyagok

-magas hisztamin tartalmú ételek, pl. halak, vörösbor, pezsgő, sajtok

  1. Fizikai urticariák

Környezeti hatásokra, pl. hideg, meleg, mozgás, napfény, kialakuló csalánkiütések, gyakran arcdagadás, vagy gégeödéma is társulhat a bőrtünetekhez.

Kialakulhat úgy is, ha nyomás nehezedik a bőr felszínére, vagy extrém ritkán, ha víz éri a bőrt.

  1. Kontakt urticaria

Bőrrel érintkező anyagoktól az érintkezés helyén kialakuló csalánkiütések.

  1. Veleszületett hajlam a csalánkiütésre, gégeödémára

Egy bizonyos fehérje hibája miatt rohamokban jelentkező csalánkiütések, arcdagadás, gégeödéma jellemzik.

Hogyan kezeljük a csalánkiütést?

Ha megtaláltuk a kiváltó okot, akkor egyszerű dolgunk van általában.

Ha nem találjuk a kiváltó okot, akkor csak tüneti kezelést tudunk adni.

-antihisztaminok: széles körben használt gyógyszerek, a hisztamin felszabadulást akadályozzák meg, mely a viszketésért, arcdagadásért felelős

-szteroidok: kenőcs, tabletta, súlyos esetben injekció formájában adjuk

-tonogén: gégeödémában életmentő gyógyszer

Hasznos tanácsok otthonra csalánkiütéses betegeknek:

-ne hordjanak szoros ruhákat

-aludjanak hűvös helyen

-ne fürödjenek sokáig forró vízben, inkább egy rövid tusolás, langyos vízzel

-a csalánkiütéses bőrfelületet lehet óvatosan hűteni jéggel, vagy hideg vízzel, de csak pár percig, aztán el kell venni a bőrről a jeget

-ha a szemük, szájuk dagad, torkuk viszket, nehezített a nyelés, vagy fulladásérzésük van, azonnal forduljanak orvoshoz