Az utóbbi 10-15 évben egyre többen csináltatnak tetoválást. Szép bőrön szép képek. Nincs is ezzel gond, csak, ha valamiért hiba csúszik az elképzelésbe.

Miért? Hogyan?

Tetoválásokat már több mint 5000 éves múmiákon is találtak a régészek, a technikája nem sokat változott, szúrásokkal valamilyen nem felszívódó festékanyagot juttatnak a bőrbe. A testtetoválás érzelmi dolog, egy kép többet mond, mint 1000 szó.

A sminktetoválást esztétikai okokból csináltatják.

Az orvosok is készítenek tetoválást, általában valamilyen bőrhiba korrigálására, pl. hajas fejbőrön, vitiligos betegeknél.

 

 

Kétségbeesett nagymama hozta unokáját hozzám, mert a karjáról nem tűnt el Minnie egér. Nyaralás alatt jó ötletnek tűnt a henna tetoválás a kislány karjára, csakhogy a napfény (UV-sugárzás)+festék=allergia képlet alakult ki, Minnie egér pedig lemoshatatlanná vált.

 

Ez sajnos nagyon gyakori allergiás reakció a henna miatt, hajfestékekben is megtalálható.

Más festékek is reagálnak a bőrrel napfény hatására, főleg a sárga pigmentet tartalmazó festékek. A frissen elkészült tetoválást ajánlatos hetekig óvni a napfénytől.

Nem megfelelően fertőtlenített bőrön, vagy a sterilitás szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt kialakulhat bakteriális, vírusos, vagy gombafertőzés a bőrön. Csak olyan szalonban tetováltassunk, ahol egyszer használatos tűvel tetoválnak!

Heg, keloid kialakulása. Ha valaki tudja magáról, hogy keloid képződésre hajlamos a bőre, az ne tetováltasson. Ha nem tudta, akkor pechje van, ha vastag túlsarjadt hegek alakulnak ki a tetoválásban. Lézerkezelést meg lehet próbálni óvatosan.

A tetoválást eltávolítani sem könnyű. Lézerrel lehetséges, de több kezelés kell. A színes tetoválásokat csak külön erre a célra gyártott lézerrel lehet eltávolítani. A kezelésnek megvannak a veszélyei, hegesedhet a bőr, foltos maradhat.

Képek forrása: www.webmd.com