Az utóbbi időben egyre többet hallok a keratinos hajfeltöltésről, egyenesítésről. Ami engem bőrgyógyászként nem hagyott nyugodni, hogy a hajegyenesítéshez alkalmazott kémiai roncsoló anyagokból formaldehid szabadul fel a kezelés során. A formaldehid pedig rákkeltő, de okoz szem, nyálkahártya irritációt is.

A haj szerkezete:

Kezdjük az alapoknál, a haj három rétegből áll. A belső réteg kerek, oszlopokba rendeződött sejtekből áll, köztük levegővel, a középső réteg hosszanti irányú keratint tartalmaz, és itt találhatók meg a haj színéért felelős pigment molekulák. A legkülső réteg vékony, elhalt sejtek alkotják, elsősorban a belső rétegek védelme a szerepe.

Mitől függ, hogy valakinek egyenes, vagy göndör a haja?

A hajszálak középső rétegében található keratin szálak egymással összekapcsolódnak, mégpedig egy-egy kénatom között kialakult erős kötések révén. Az egyenes haj esetében a keratin szálak úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint az egyágú létra, kétoldalt egy-egy tartó léc van, amit fokok kötnek össze keresztben. A göndör hajnál nem az egymással szemközti kénatomok között alakul ki kötés, hanem eltolódva, másik oldalon lévő kénatommal kötődnek össze, így megtekerednek a szálak.

Hogyan lehet egyenesíteni, vagy göndöríteni a hajat?

Rövidtávon hővel, pl. hajsütő vassal, hajcsavarókkal, hajvasalóval. Hosszú távon göndöríteni vagy egyenesíteni csak a kén-kén közti kötések roncsolásával lehet. Az egyenesítés és a göndörítés kémiája tehát ugyanaz. Kérdés, hogy milyen roncsoló anyagokkal tudjuk elérni a kívánt eredményt. A dauert mindenki régóta ismeri, kezdetben hővel és kémiai anyaggal (dauervíz) dolgoztak, manapság hideg dauert használnak.

Hogyan történik a haj egyenesítése?

Többféle kémiai anyag is forgalomban van, mindnek ugyanaz a lényege, hő segítségével a vegyi anyagok roncsolják a haj szerkezetét. A hajvasalás során azonban olyan egészségre ártalmas anyagok szabadulhatnak fel, mint például a formaldehid. A formaldehidet leggyakrabban tartósításra, fertőtlenítésre, vagy a vegyiparban alkalmazzák. A folyékony vegyület neve formalin. A formalinból, vagy vegyületeiből a hőkezelés során formaldehid gáz szabadul fel, mely több expozíció után évek múlva rákkeltő hatású, ugyanúgy, mint a cigaretta füstben lévő formaldehid. Azonnali hatása viszont, hogy irritálja a szem, orr, tüdő nyálkahártyáját, asztmát idézhet elő.

A haj egyenesítéshez használt formaldehid mentes hajegyenesítő vegyszerek általában glikolsavat,
carbo-ciszteint tartalmaznak, ez roncsolja a keratinszálak közti kénhidakat.

Összefoglalva, a hajegyenesítés nem a hajra veszélyes, hanem elsősorban a fodrász egészségére, aki gyakran végez ilyen kezelést, másodsorban a vendég egészségére, akinek a hajában ezek a vegyszer maradékok még hónapokig kimutathatóak.

Foglalj időpontot online!

vagy

Jelentkezz be telefonon: 06302193703
By |2018-12-16T13:10:18+00:00december 16th, 2018|