2020.10.28.

Miért van szükség fényvédő krémre?

Hamarosan itt a nyár, ezért még idejében fel kell készülni és beszerezni a legjobb minőségű fényvédő krémeket. Igen ám, de mit kell tudni ahhoz, hogy a legjobbat válasszuk és miért szükséges a bőrünk védelme?

UVA és UVB

A napfény önmagában még nem lenne veszélyes a bőrünkre nézve, de az ultraviola sugárzás már meglehetősen károsíthatja azt. Ezen belül megkülönböztetünk UVA (320-400 nanométer hullámhosszú) és UVB (280-320 nanométer hullámhosszú) sugárzást. Ezek közül a köznyelvben “leégésnek” nevezett jelenségért az UVB felel, ami nem jut be a bőr annyira mély rétegeibe, mint az UVA. A kettő közül az utóbbi a veszélyesebb.

A napégésről azt gondolhatnánk, hogy csak némi fájdalom a szép bőr érdekében, de ez közel sincs így. Ha nem használunk jó minőségű fényvédő krémet, akkor egy idő után károsodhat is a bőrünk, sőt egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki melanomás bőrrák. Mivel az UVA sugárzást a DNS is képes felszívni, így létrejöhetnek különböző mutációk, így pedig nem melanomás vagy melanomás bőrrákhoz vezethetnek. Jó hír, hogy a megelőzés nem igényel semmilyen bonyolult és nehézségekbe ütköző módot, így bárki számára könnyen elérhető.

A fényvédő krémek és hatásaik

Az UVA és az UVB ellen hatékony segítséget nyújtó napvédő krémek nem csak és kizárólag a fentiek ellen védenek, hanem számos más jótékony tulajdonsággal is rendelkeznek. Nagyon fontos, hogy kiemeljük, hogy egy jó és megfelelően alkalmazott fényvédő krém hatékonyan csökkenti az öregedés látható jeleit. Ez remek megelőzése lehet a szemöldök közötti mély ránc kialakulásának, így ha meg szeretnénk úszni a különböző utólagos kezeléseket, akkor mindenképp érdemes használnunk, főleg, ha rendszeresen jelentős napsugárzásnak vagyunk kitéve. Ez akkor is igaz, ha fokozottan izzadunk, vagy éppen úszással kapcsolatos tevékenységet végzünk, mint amilyen nyáron a strandon való pancsolás.

A kifejezetten jó minőségű fényvédő krémek minden esetben UV-szűrőket használnak, amelyek hatékonyan csökkentik a bőr felületét elérő káros napsugarakat. Vagy elnyelik – kémiai szűrőről beszélünk – vagy tükrözik – ezek a fizikai blokkolók – őket, mielőtt a DNS-ig eljutnának, vagy akár a bőr mélyebb rétegeiben szívódnának fel.

Kémiai szűrő esetén az beszívódik a bőrbe, de víz hatására egy bizonyos idő után elbomlik, így gyakran kell használni. De mégsem annyira, mint a fizikai szűrőt. Ennek fontos előnye, hogy nem szívódik fel, így a bőrünkre kenve von rá egy fehéres réteget, hátránya viszont, hogy vízzel érintkezve szinte azonnal lebomlik.

Gyakori tévhit, hogy a fényvédőt 2-3 óránként újra kell kenni, ez azonban csak arra vonatkozik, ha különösen izzadunk vagy éppen úszunk, vizes programot végzünk, vagy kevesebbet használunk belőle az előírtnál.

A fényvédő faktor száma (SPF, azaz Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy ha egy adott faktorszámú naptejet használunk, akkor mennyivel több időt tölthetünk a napon – anélkül, hogy a bőrünk leégne – mint fényvédő krém nélkül. Fontos, hogy tudjuk, hogy a faktorszám csak arról informál minket, hogy az UVB sugárzással szemben meddig véd. A legtöbb fényvédő krém a szintén káros, UVA sugárzással szemben való védekezésről, és a krém ehhez kapcsolódó védelméről nem szolgál információval.

Nagyon fontos, hogy ha fényvédő krémet használunk, akkor az előírt mennyiséget kenjünk magunkra, ne kevesebbet, mert azáltal csökken a hatékonysága is, arról nem is beszélve, hogy gyakrabban kell újrakenni. Mivel még a legmagasabb SPF tartalmú fényvédők esetében sem biztosított a sugárzás 100%-os blokkolása, így E- és C-vitamin bevitellel hatékonyan növelhetjük az antioxidánsok működését és a szervezetünk védelmét.

Készen állsz a változásra?

Az egészséges és ápolt bőr – nemtől és korosztálytól függetlenül – bárki számára elérhető. Neked is ez a célod? Keress bennünket bizalommal!
FOGLALJ IDŐPONTOT ONLINE!
VARGA ESZTÉTIKA - BŐRGYÓGYÁSZAT DEBRECEN BELVÁROSÁBAN
Bankkártyával és egészségpénztári kártyával is tudsz nálunk fizetni!
Készítette:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram