Ahogy azzal már egy korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk, úgy a szemölcsök kialakulása többféleképpen történhet, ebből kifolyólag több fajtája is van. Ma a futószemölcsöket és azok eltávolítását vesszük sorra.

A futószemölcsökről dióhéjban

A futószemölcsök kialakulásáért a HPV bizonyos törzsei a felelősek. Ezek szerencsére olyan jóindulatú kinövések, amik bár alig emelkednek ki a bőrből, könnyen észrevehetőek és eltávolíthatóak. Főleg az segít az azonosításukban, hogy egy területen alakulnak ki a futószemölcsök, így nem ritka az sem, hogy egy területen 5-20 darab is megjelenik.

Ez a fertőzés bármikor, bármilyen életkorban kialakulhat, de mégis leggyakoribb a fiatal felnőtt korban (18-25 éves kor között). Emellett gyakran jelennek meg legyengült immunrendszer esetén is. A fertőződés alapvető módja ebben az esetben is az emberek közötti közvetlen bőrkontaktus. A vírus terjedését nagyban megkönnyíti, ha a bőr sérült, esetleg vágások, horzsolások, valamint karcolások vannak rajta. Nem kell, hogy sok legyen, elég egyetlen ilyen nyílt seb, amin bejut a bőrbe.

A vírus ezen felül igen könnyen terjed a már fertőzött bőrfelületről a testfelszín egyéb részeire. Ez akár borotválkozást követően is gyakran előfordulhat. Ha véletlenül felsértünk egy futószemölcsöt, azzal a vírus terjedése könnyebben megy, akár több száz új szemölcs is létrejöhet a test bármely részén.

Mikor távolíttassuk el a futószemölcsöt?

Erre a legegyszerűbb válasz, hogy ha problémát okoz. Ez azonban nem állja meg a helyét minden esetben. Sőt, néha az is előfordul, hogy évekig elvannak kezelés nélkül, mire pedig eljutnánk vele orvoshoz, addigra eltűnnek. Ezzel szemben, ha el szeretnénk távolíttatni, akkor minden esetben kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét. Ez nem mellékesen azért fontos, mert a szakszerű eltávolítás fájdalommentes, és szépen gyógyul.

Érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a szemölcs zavaró helyen nő, fájdalmat vagy kényelmetlenséget okoz, mert ha esztétikailag zavaró, az a legtöbb esetben kihat a magánéletre és a mindennapokra is. Arról nem is beszélve, hogy mivel a futószemölcs fertőz, így az eltávolítással nagyban csökken a továbbiak kialakulásának az esélye.

Ugyanígy a mielőbbi kezelés is csökkenti a terjedés, a kialakulás lehetőségét, ezért érdemes az észleléskor elkezdeni a kezelést. Mivel otthon, laikusként nem feltétlenül tudjuk eldönteni, hogy vírusos szemölcsről van-e szó, ezért érdemes a kezelés megkezdése előtt konzultálni egy bőrgyógyásszal.

Eltávolításra számos módszert ismerünk, melyek közül a megfelelő vizsgálatok elvégzése után érdemes választani.

A futószemölcs eltávolításával kapcsolatban minden esetben konzultáljon kollégáinkkal, hogy megtalálhassuk az Önnek leginkább megfelelő eltávolítási módot!