Anyajegye mindenkinek van. Akadnak köztük olyanok, amik már születéskor megvannak, ám a többségük inkább szerzett, azaz időközben alakul ki. Ennek számos oka van, csakúgy, mint az anyajegy fajtáinak. Foglaljuk össze, hogy mit kell tudni az anyajegyekről.

Az anyajegyek a bőr saját festéksejtjeiből, általában napfény hatására kialakuló apró kis bőrelváltozások. Ezek lehetnek jó-, illetve rosszindulatúak egyaránt. Egy része lehet örökletes, míg a jelentősebb hányada annak következményeként alakul ki, hogy az adott személy gyermekkorában hányszor égett le, milyen körülmények között kapott a bőre UV sugárzást.

Szintén kockázati tényező a világos bőr és szemszín, mivel akik ezekkel rendelkeznek, sokkal könnyebben és hamarabb égnek le, és nehezen barnulnak. Az ő érzékeny bőrükön sokkal hamarabb képződnek anyajegyek a napsugárzás hatására. Természetesen ide tartozik a szolárium túlzott használata is. Ugyanígy rizikófaktor a várandósság is, mivel a hormonváltozásnak köszönhetően sokkal intenzívebb lesz a pigmenttermelés, ezáltal pedig az anyajegyek kialakulása.

Az anyajegyeknek nagyon sok fajtája van, ezek nem mindegyike veszélyes, de mindenképp érdemes bizonyos időközönként ellenőriztetni őket.

Hogyan tartsuk szemmel, és mit tegyünk, ha változik?

Az önellenőrzésnek nem véletlen, hogy minden tekintetben van létjogosultsága, bár ez számos kérdést vet fel a legtöbb emberben:

A fentiek mindegyikére csak szakorvos adhat teljesen megnyugtató választ. Így az önellenőrzés arra szolgál, hogyha az alábbi tünetek valamelyikét vagy akár együttesét észleljük, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Fontos tudni, hogyha időben észleljük a problémát, és azonnal felkeresünk egy bőrgyógyászt, akkor jó eséllyel 100 százalék az esélyünk arra, hogy az esetleges betegség könnyen gyógyul, és nem marad vissza belőle semmi.

Anyajegy fajták: jelek, melyek aggodalomra adhatnak okot

Ahogy a fentiekből kitűnik, semmiképp ne hanyagoljuk el az anyajegyeket, mert ha időben felfedezésre kerül a probléma, akkor az hatékonyan kezelhető, gyógyítható. Ellenben a sok késlekedés áttéthez, kombinált kezelés szükségességéhez vezethet, és a gyógyulási esélyek is romlanak.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, vagy csak egy gyanús anyajegyet nézetne meg, forduljon hozzánk bizalommal!