Ajakfeltöltés hyaluronsavval

Ráncfeltöltés

Az orvosi esztétika hagyományos ránctalanító kezelései közé tartozik a hyaluronsavval történő ráncfeltöltés, arckontúr kezelés.

A hyaluronsav ízületeink kenőanyaga, bőrünk irha rétegének rendkívül fontos molekulája. Nagy mennyiségű vizet tud megkötni, így feszesíti, hidratálja a bőrünket. Az évek folyamán fokozatosan csökken a szintje bőrünkben.

Az orvosi esztétikában a hyaluronsavat térfogatpótlásra, általános hidratálásra, az arc kontúrjának fiatalossá tételére alkalmazzuk. A hyaluronsav molekulák a bőrbe injektálva fokozatosan bomlanak le, 6-18 hónap alatt.

 

Mi a különbség az egyes hyaluronsav injekciók között?

 
 • keresztkötött hyaluronsav: elsősorban térfogatpótlásra alkalmazzuk az ilyen típusú hyaluronsav injekciót, az orrtól, pl. az ajkakig húzódó ráncok feltöltésére, vagy a szájzugtól az állig kialakuló ráncokba.
 • nem keresztkötött hyaluronsav: hidratálásra, felületi, apró ráncok térfogatpótlására, szem alatti karikák kitöltésére használjuk. Több kezelés szükséges, a kellő hatás eléréséhez, általában 4 alkalom, hetente egyszer.
 • Szükség esetén kezelés után jegeljük az ajkakat.a Juvederm Volite, Voluma, Volbella, Vollure márkanéven forgalmazott hyaluronsav ampullákat a legújabb VYCROSS™ technológiával állítják elő, ezeket az ampullákat az arckontúr javítására alkalmazzuk, speciális technikát, külön képzettséget igényel az ilyen beavatkozás. A hyaluronsavat egészen mélyre adjuk, a csontok fölé, vagy a zsírréteg fölé, így különleges lifting hatást érhetünk el.
 

Kinek javaslom a hyaluronsavas kezelést?

 
Aki szeretné, ha bőre feszesebb, fiatalosabb kinézetű lenne, nem irtózik a tűtől, és a cél érdekében
nem riad vissza a tűszúrások, és a feszítő érzés okozta kisebb fájdalom elviselésétől.
 

Hogyan alkalmazzuk a hyaluronsavat?

 
Aki szeretné, ha bőre feszesebb, fiatalosabb kinézetű lenne, nem irtózik a tűtől, és a cél érdekében
nem riad vissza a tűszúrások, és a feszítő érzés okozta kisebb fájdalom elviselésétől.

Hogyan alkalmazzuk a hyaluronsavat?

A hyaluronsavat többféleképpen is tudjuk alkalmazni:

 
 1. Ráncfeltöltés hagyományos módszerrel: általában, ha hyaluronsavas ráncfeltöltésről beszélünk, akkor ezt az eljárást értjük alatta, vagyis a hosszabb, mélyebb ráncok feltöltését, térfogatkitöltést. Mivel nagyon sokféle márkanéven forgalmaznak hyaluronsavat, az orvos feladata kiválasztani, hogy melyiket alkalmazza. A hatalmas választékban is vannak kiemelkedően hosszú hatástartamú hyaluronsavak, melyeknél akár 18 hónapig is tarthat a lebomlás.

 2. Injekciós mezoterápia: célunk a bőr általános feszesítése, hidratálása, az apró, felületi, napfény okozta ráncok kezelése. Ez az eljárás az arc bármely részén, akár az egész arcon is alkalmazható. Felületes tűszúrásokkal a bőr irha rétegébe juttatjuk a nem keresztkötött hyaluronsavat, így jelentős hidratáltságot és általános bőrfeszesítő hatást tudunk elérni. A felületes, napfény okozta ráncok kezelésére, és legfőképpen a szem alatti karikák ellen ideális kezelési módszer. Csak képzett, orvosi esztétikában jártas szakember végezheti a kezelést. A kezeléssorozat több alkalomból áll, hetente 1-szer lehet végezni a beavatkozást, egy kezeléssorozat általában 4 kezelésből áll. Évente 3-szor lehet ismételni a kezeléssorozatot. Tartóssága egy kezeléssorozat után lehet akár 6 hónap is, ez egyénileg lehet ennél hosszabb, vagy rövidebb idő is.

 3. Arckontúr formázás: ez a legújabb beadási technika, mely MD kódok néven ismert, alkalmazásához külön képzés elvégzése szükséges, még akkor is, ha az orvos már évek óta végez hyaluronsavas ráncfeltöltést. Ehhez a módszerhez más típusú, csak a legújabb Vycross technológiával készült hyaluronsav alkalmazható, melynek legismertebb képviselője a Juvederm márkanéven forgalmazott termékcsoport. A kezelések célja az arckontúr javítása, különleges lifting hatás elérése. Ennek érdekében az MD kódok által meghatározott pontokban és mennyiségben kell az arc meghatározott részeibe, mély rétegekbe juttatni a hyaluronsavat.

Milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek?

Mivel a hyaluronsav természetes anyag, nem állati eredetű, ezért ritka az allergiás reakció, és jó minőségű hyaluronsav ampulla alkalmazása mellet a csomóképződés is ritkán fordul elő a bőrben. A tűszúrások helyén bevérzés jelentkezhet, vagy enyhe duzzanat, bőrpír, nyomásérzékenység, de ezek napok, 1-2 hét alatt elmúlnak.

Meddig tart a kezelés hatása?

A beadás helyétől, az alkalmazott hyaluronsav minőségétől, és egyéni tényezőktől függően 6-18 hónapig tart a hatás, a hyaluronsav fokozatosan bomlik le a bőrben.
 

Ismételhető-e a kezelés?

Amennyiben szükséges, a hyaluronsav bármikor pótolható, óvakodni kell a túltöltéstől, mely megváltoztatja az arckaraktert, és elvész a természetes arcforma. Én általában évente egy, vagy két kezelést szoktam alkalmazni ugyanarra a területre.

 

Mi történik, ha nem alkalmazunk hyaluronsavas kezelést?

A gravitáció, és a bőr természetes öregedési folyamatai miatt bőrünk fokozatosan megereszkedik, a statikus ráncok egyre mélyülnek. Ha már volt hyaluronsavas ráncfeltöltésünk, de nem szeretnénk újabb injekciót, fokozatosan mélyülni fognak ráncaink.
 

Mire figyeljünk, ha hyaluronsavas ajakfeltöltést szeretnénk?

 • Ezeket a beavatkozásokat csak orvos végezheti, kozmetikus nem jogosult injekciót beadni, tehát első és legfontosabb dolog, hogy válasszunk képzett, gyakorlott szakembert.

 • Tájékozódjunk, hogy milyen hyaluronsavat alkalmaz az orvos, mert a piacon elérhető hyaluronsavak között minőségi különbség van, csomóképződés gyakorisága, és hatástartam szempontjából is. A csúcskategóriás hyaluronsav relatíve drágább, de ha ár-érték arányban, és legeslegfőképpen a saját egészségünk szempontjából nézzük, mindenképpen a drágább éri meg. Itt nem igaz, hogy az olcsóbb is lehet ugyanolyan jó, mert eleve nem tart annyi ideig a hatása, mint egy relatíve drágább hyaluronsavnak.

 • A kezelés előtt kérjünk részletes konzultációt, kezelési tervet, mely meghatározza, hogy az orvos hová, milyen mennyiségű hyaluronsavat fog beadni. A kezelési terv összeállítása nagy szakértelmet kíván, mert az ettől is függ, hogy mennyire lesz természetes és tartós az eredmény.

 • Óvakodjunk a túltöltéstől, a túl gyakori injekcióktól, mert az arc karaktere megváltozhat, és a hatás természetellenes lesz.

 • A töltőanyagok nem gyógyszerek, hanem orvostechnikai eszköznek minősülnek. Viszont gyártási számuk, lejárati idejük kötelezően fel van tüntetve a dobozon, illetve a készítményhez adott matricákon. Ezeknek a matricáknak a felragasztása biztosítja azt, hogy ha bármi probléma merülne fel után lehet követni, hogy mi lehetett a kiváltó ok, egészen a gyártóig. Tehát ezt a matricát az orvosnak fel kell ragasztani a kezelési naplóba.

 • Gyakran előfordul, hogy a ráncfeltöltésre érkező vendég korábban már töltetett valahol hyaluronsavat, és amikor rákérdezek, hogy milyen márkájú hyaluronsavat töltöttek be neki, nem tud válaszolni. Azt javaslom, hogy mindig tisztázzátok a kezelőorvossal, milyen anyagot kaptatok, sőt meg kell őrizni a kezelési naplót, vagy beleegyező nyilatkozatot is az alkalmazott termék matricájával együtt. Ez rendkívül fontos a további töltések miatt is, milyen anyagra mi kerül, mennyi idő telt el, egyáltalán hyaluronsav volt, vagy más töltőanyag, pl. kollagén, kalcium-hydroxi-apatit, stb.

 • Ne higgyünk a reklám fotóknak. Gyakran találunk ilyen előtte-utána fotókat honlapokon, melyek nem mindig valós eredményeket tükröznek. Én mindig saját anyagomból szoktam előtte-utána fotókat mutatni konzultáció során.

 • Az esztétikai konzultáció minden kezelésnél nagyon fontos, erre kellő időt kell fordítani. Győződjünk meg arról, milyen töltőanyagot használ az orvos, tájékoztassuk korábbi beavatkozásainkról, tegyük fel kérdéseinket, mondjuk el kételyeinket, és csak abban az esetben vállaljuk a kezelést, ha meggyőződtünk arról, hogy jó helyen vagyunk. Az alapos, mindenre választ adó esztétikai konzultáció a sikeres kezelés kulcsa.

A hyaluronsavas ráncfeltöltés az egyik legkiválóbb orvosi esztétikai kezelés, a képzett szakember kezében. Én több mint 10 éve végzek ilyen beavatkozásokat, rendszeres, visszajáró vendégeim vannak, akikkel öröm együtt dolgozni, látni azt, hogy tudtam segíteni problémájuk megoldásában.