2020.10.28.

Allergiás bőrbetegségek és tüneteik

Manapság már mindenki találkozott olyan idegen anyagokkal, amik éppen nem, vagy minimális tünetet okoztak a számára. Nem így van ez az allergiások esetében. Lássuk, hogy milyen allergiás bőrbetegségek a legismertebbek, és milyen tünetekkel járnak.

Mivel allergiáról beszélünk, ezért nem meglepő, hogy a bőrtünetek jelentős hányadához légúti megbetegedések is társulnak. Ezek lehetnek a nyálkahártya irritációi, nátha, orrfolyás, tüsszögés vagy akár köhögés. Az allergiás szervezet sokkal érzékenyebben reagál a számára kellemetlen dolgokra, így kerülhetnek a képbe a különböző allergiás bőrbetegségek, amik számos kellemetlen tünettel rendelkeznek. Ilyenek lehetnek a bőrtüneteket, amik heveny vagy visszatérő bőrgyulladás következtében kiütést és akár viszketést is okoznak.

A leggyakoribb és legismertebb allergiás bőrbetegségek

  • atópia
  • atópiás dermatitisz
  • csalákiütés
  • ekcéma

Vegyük őket sorra.

Ekcéma

Elsőnek már csecsemőkorban is előjöhet, mintegy a későbbi allergia előfutáraként. Ilyenkor általában a bőr eleinte kipirosodik, majd ezután viszketni kezd, végül apró hólyagok alakulnak ki rajta. Az intenzív vakarás következtében akár kisebb sebek, pörkök, sőt akár hámlás is megjelenhet.

Ez természetesen nem fertőző, csupán az allergiát okozó anyagot kell a későbbiekben kerülni. Emellett gyakran alkalmaznak külsőleg használatos krémeket, akár szteroidos változatot. Megkülönböztetünk többféle ekcémát, ami főleg a kialakulásuknak köszönhető.

Az exogén ekcéma a környezeti hatásokra jön létre, amikor olyan anyag, illatanyag, fém vagy bármi egyéb kerül a bőrre, ami súlyosan irritálja azt.

Az úgynevezett endogén ekcémák kialakulásában nagy szerepet játszik az egyedi hajlam, a fogékonyság, hiszen mindezek szükségesek a bőrtünetek kialakulásához.

Atópia

Az atópia egy öröklött hajlam, aminek során bizonyos dolgokra sokkal intenzívebb reakció lép fel a szervezetben, mint más, nem allergiás ember esetében. Ez lehet a környezetükben található bármely allergén.

A tünetei általában: asztma vagy szénanátha, esetleg kötőhártya-gyulladás, de ekcéma, csalánkiütés és atópiás bőrbetegség, azaz atópiás dermatitisz is jelentkezhet.

Atópiás dermatitisz

Ez a leggyakrabban kialakuló gyermekkori bőrbetegség. Akár már csecsemőkorban is kialakulhat, és nem ritka, hogy egy életen át elkíséri az embert. Ennek a kialakulásánál is nagyban közrejátszik az öröklött hajlam, de ugyanígy jelentkezhet ételtől, vagy bármilyen, a bőrre kerülő allergén anyagoktól. Sőt, nagy szerepet játszik a bőr szárazsága, mivel ettől kirepedezik, így könnyedén bejutnak a szervezetbe olyan kórokozók, baktériumok, amik felborítják a bőr egyensúlyát. Csecsemőknél jellemzően az arcon jelentkezik, kisgyermekek esetében már jellemzőbb a testszerte jelentkező piros, viszkető pöttyök, később hólyagok.

Csalánkiütés

Kiváltó okai nagyon sokszínűek, az allergiától kezdődően a hajlamon át egészen a lelki eredetű problémákig bármi okozhatja. Pont emiatt nehéz meghatározni, hogy pontosan mi az, ami miatt viszket, ég, hólyagosodik az ember bőre. Szerencsére számos teszt áll ma már a szakorvosok rendelkezésére, amiknek köszönhetően aránylag rövid idő alatt sikerülhet behatárolni, hogy mi áll a háttérben.

csalánkiütés kezelése pont emiatt rendkívül nehéz. Kiváltó ok híján csak tüneti kezelés alkalmazható, amibe beletartozik az antihisztaminok, tonogének, szteroidok alkalmazása.

Otthoni kezelésre praktikus lehet:

  • ha nem hord a páciens szoros ruhákat
  • hűvösben alszik, elkerülve az izzadást
  • lehetőleg kerülje a forró vizes fürdést
  • 1-2 percre lehet hűteni jéggel, hogy a viszketés alábbhagyjon
  • nyelési, légzési nehézség esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Készen állsz a változásra?

Az egészséges és ápolt bőr – nemtől és korosztálytól függetlenül – bárki számára elérhető. Neked is ez a célod? Keress bennünket bizalommal!
FOGLALJ IDŐPONTOT ONLINE!
VARGA ESZTÉTIKA - BŐRGYÓGYÁSZAT DEBRECEN BELVÁROSÁBAN
Bankkártyával és egészségpénztári kártyával is tudsz nálunk fizetni!
Készítette:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram