2020.10.28.

Milyen anyajegy fajták léteznek?

Anyajegye mindenkinek van. Akadnak köztük olyanok, amik már születéskor megvannak, ám a többségük inkább szerzett, azaz időközben alakul ki. Ennek számos oka van, csakúgy, mint az anyajegy fajtáinak. Foglaljuk össze, hogy mit kell tudni az anyajegyekről.

Az anyajegyek a bőr saját festéksejtjeiből, általában napfény hatására kialakuló apró kis bőrelváltozások. Ezek lehetnek jó-, illetve rosszindulatúak egyaránt. Egy része lehet örökletes, míg a jelentősebb hányada annak következményeként alakul ki, hogy az adott személy gyermekkorában hányszor égett le, milyen körülmények között kapott a bőre UV sugárzást.

Szintén kockázati tényező a világos bőr és szemszín, mivel akik ezekkel rendelkeznek, sokkal könnyebben és hamarabb égnek le, és nehezen barnulnak. Az ő érzékeny bőrükön sokkal hamarabb képződnek anyajegyek a napsugárzás hatására. Természetesen ide tartozik a szolárium túlzott használata is. Ugyanígy rizikófaktor a várandósság is, mivel a hormonváltozásnak köszönhetően sokkal intenzívebb lesz a pigmenttermelés, ezáltal pedig az anyajegyek kialakulása.

Az anyajegyeknek nagyon sok fajtája van, ezek nem mindegyike veszélyes, de mindenképp érdemes bizonyos időközönként ellenőriztetni őket.

Hogyan tartsuk szemmel, és mit tegyünk, ha változik?

Az önellenőrzésnek nem véletlen, hogy minden tekintetben van létjogosultsága, bár ez számos kérdést vet fel a legtöbb emberben:

  • Honnan tudjuk, hogy történt-e változás az anyajegyeknél?
  • Amiket nem tudunk figyelemmel kísérni (köldök, gáttájék), azokat hogyan ellenőrizzük?
  • Mik a kóros jelek? Honnan tudjuk, hogy baj van?

A fentiek mindegyikére csak szakorvos adhat teljesen megnyugtató választ. Így az önellenőrzés arra szolgál, hogyha az alábbi tünetek valamelyikét vagy akár együttesét észleljük, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Fontos tudni, hogyha időben észleljük a problémát, és azonnal felkeresünk egy bőrgyógyászt, akkor jó eséllyel 100 százalék az esélyünk arra, hogy az esetleges betegség könnyen gyógyul, és nem marad vissza belőle semmi.

Anyajegy fajták: jelek, melyek aggodalomra adhatnak okot

  • Aszimmetria: nem egyenletesen kerek vagy ovális foltok. Az egészséges anyajegyek szimmetrikusak.
  • Az anyajegyek határa: az egészséges anyajegyek határai élesek, elkülöníthetőek. Az elmosódott körvonalú anyajegyek ezzel szemben gyanúsak, érdemes intő jelnek tekinteni!
  • Szín: ha az anyajegy színe több tónusú, rendszertelen, akkor mindenképp rendszeresen ellenőriztetni kell bőrgyógyásszal! Ilyen lehetnek: barna, fekete, rózsaszín, kék, szürkéskék, vörös, fehér árnyalatok.
  • Átmérő: az öt milliméternél nagyobb átmérőjű anyajegyek esetében szükséges a rendszeres orvosi kontroll. Ettől függetlenül a kisebb anyajegyeket sem szabad kizárni, hiszen az egészséges bőrfelületen is kialakulhat melanoma.
  • Változás: Az újonnan megjelenő és gyorsan növő anyajegyek mindig gyanúsak. Ettől függetlenül, ha olyan anyajegye van, amire a fentiekből csak egy is igaz, akkor mindenképp, minél rövidebb időn belül keressen fel bőrgyógyász szakorvost.

Ahogy a fentiekből kitűnik, semmiképp ne hanyagoljuk el az anyajegyeket, mert ha időben felfedezésre kerül a probléma, akkor az hatékonyan kezelhető, gyógyítható. Ellenben a sok késlekedés áttéthez, kombinált kezelés szükségességéhez vezethet, és a gyógyulási esélyek is romlanak.

Ha bármilyen kérdése merülne fel, vagy csak egy gyanús anyajegyet nézetne meg, forduljon hozzánk bizalommal!

Készen állsz a változásra?

Az egészséges és ápolt bőr – nemtől és korosztálytól függetlenül – bárki számára elérhető. Neked is ez a célod? Keress bennünket bizalommal!
FOGLALJ IDŐPONTOT ONLINE!
VARGA ESZTÉTIKA - BŐRGYÓGYÁSZAT DEBRECEN BELVÁROSÁBAN
Bankkártyával és egészségpénztári kártyával is tudsz nálunk fizetni!
Készítette:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram