2024.04.08.

Közönséges szemölcs

A kézen, talpon megjelenő szemölcsök nem csak kellemetlenek, de sajnos fertőzőek is, emberről emberre terjednek, és a lakosság 70% átfertőződött vele. Gyakran előfordul, hogy mire észrevesszük a szemölcsöket már nem csak egy, hanem kettő, három is van, rosszabb esetben csoportosan helyezkednek el, ezt hívjuk mozaik szemölcsnek. A szemölcsöket a humán papilloma vírusok (HPV) okozzák, melyeknek több, mint száz típusuk van. A vérbe nem kerülnek bele, de a nyálkahártyát megfertőzhetik. Gyakran látunk az ajkakon szemölcsöt azoknál, akik rágják a körmeiket, és a mellette lévő szemölcsöt. A HPV elnevezés ismerős lehet, mivel nőknél a méhnyakrákot is bizonyos HPV típusok okozzák. A fertőzés átviteléhez elég egy apró, szinte láthatatlan sérülés a bőrön, ezt hívjuk behatolási kapunak.

A szemölcsöket otthon is tudjuk kezelni, nem szükséges minden esetben szakemberrel eltávolíttatni.  Amennyiben mozaik szemölcsöt észlelünk, vagy 30-50, vagy a fölötti számban vannak a szemölcsök, érdemes szakember segítségét kérni.

A szemölcsök kezelése egyszerű, és hatékony a patikában kapható ecsetelőkkel, ha az alábbi szabályokat betartjuk:

  1. A szemölcsöt este ki kell áztatni vízben, hogy felpuhuljon.
  2. Szárazra törlés után óvatosan le kell reszelni a szemölcsök tetejét, de ne vérzésig.
  3. Védeni a szemölcs környéki bőrt bármilyen zsíros krémmel, majd bekenni a szemölcs elleni ecsetelő oldattal.
  4. Reggel csak ecsetelni kell a szemölcsöt.

Ezeket a lépéseket addig ismételjük, míg el nem múlik a szemölcs.

Megelőzésképpen rendszeresen ellenőrízzük a bőrünket, ne legyen kiszáradva, berepedezve.

Készen állsz a változásra?

Az egészséges és ápolt bőr – nemtől és korosztálytól függetlenül – bárki számára elérhető. Neked is ez a célod? Keress bennünket bizalommal!
FOGLALJ IDŐPONTOT ONLINE!
VARGA ESZTÉTIKA - BŐRGYÓGYÁSZAT DEBRECEN BELVÁROSÁBAN
Bankkártyával és egészségpénztári kártyával is tudsz nálunk fizetni!
Készítette:
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram